14 Haziran 2010 Pazartesi

GERÇEK ADANA KEBAP NASIL YAPILIR???

ADANA KEBABI USTANIN KALEMİNDEN RESİMLERİYLE İŞTE KARŞINIZDA....
MALZEMELER;
(5 kişilik)
1 kg kuzu eti
100 gr kuyruk yağı
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kırmızı toz biber (mevsimi uygun ise 1 adet salçalık biber kıyılır)
1 çay kaşığı pul biber

İLAVE:
5 adet lavaş

HAZIRLANIŞI:
Erkek kuzu eti olmasına dikkat edilmeli, et hayvanın et evi diye tabir edilen kaburga bölgesinden olmalı ve kesinlikle kaslı bölgeden olmamalı. .(Bu bölgenin özellikle tercih edilmesinin sebebi bu gölgedeki etin sinirsiz ve sert olmamasıdır.Yine çok özel bir durumda bu bölgedeki etin kendinden yağlı olmasıdır. )Çoğu kez yapılan tariflerde kuzu butu veya kol şeklinde izahatlar yapılsada doğrusu kaburga bölgesidir.Etin yağ oranına göre istenirse 1 kg ete 100 gr. kuyruk yağıda ilave edilebilinir. Alınacak etin taze kesim olmamasına dikkat etmeli, mutlaka et kesimden sonra 1 gün buz dolabında bekletilmelidir.
Tarifimizi 1 kg lık et için 5 kişilik düşünebilirsiniz.İstenilen standartta alınan eti her kasapta bulmak zor olsa da büyük elekle kıyılmasına ve bir defa çekilmesine azami hassasiyet gösterilmelidir.Normal elekle kıyılacaksa da 1 kez çekilmelidir.Ancak evde imkanı bulunanlar içinde tavsiyem eti evde varsa zırhla kıymaktır.Böylelikle taneler biraz daha iri düşer ve et kıyma makinasında uğradığı deformasyona uğramamış olur.

Hazırlanan kıyma içersine 1 çay kaşığı tuz ,1 çorba kaşığı kırmızı toz biber, acı sevenler içinde 1 çay kaşığı pul biber ilave edilir. Ancak mevsimi de uygun ise kıylmış ete taze salçalık biber kıyılaraka ilave edilebilinir.

Özellikle üzerinde durmak istediğim diğer bir konu Adanada yapılan adana kebapların acı yapılmadığı dır.Adana acılı olmaz Antep acılı olur.Etin çok acılı hazırlanması etin tadını engelleyeceği için acı tercihe göre ilave edilebilir.

Bu tarifte hazırlanan et uygun bir tepsi içersinde iyice karışıncaya kadar bir 5 dak. yoğrulur.Etin yoğrulması esnasında bir kaba soğuk su konarak el bu suya batırılarak yoğurma işlemi yapılır.

İstenilen kıvama gelmiş et şişe şişlenebilir. Burada yine özel bir ayrıntıyı belirtmeden geçmek istemiyorum.(Hazırlanan et 5 parçaya bölünür ve genişliği 2,5-3 cm den dar olmayan şişe tutturulur. Bu işlem yapılırken şişin sıcak ve ıslak olmamasına mutlak dikkat edilir. Adana kebabın belki de ikinci zor tarafı da hazırlanan etin şişe tuturulması işlemidir.Et şişe takılırken el mutlaka daha önce bir kap içerisinde hazırlanan soğuk suya batırılır,bu işlemle etin hem ele yapışması önlenir hemde şişe yapışması sağlanır. )

Et şişlenirken çok sıkı ve kalın olmamasına dikkat edilmeli, şiş üzerinde tutturulacak etin kalınlığı işaret parmağı ile baş parmağın arasına sığacak miktarda olmalıdır.

Şişlenmiş et bir kenara bırakılarak daha önce hazırlanan kömür ateşinin alevli yanışının geçmesi beklenir kömürün akkor hale geldikten sonra biraz geçmesini beklemek faydalı olur,böylelikle ateşin damlayan yağlardan hem alev alması önlenir ,hemde pişme yavaş olacaktır.

(Yine küçük bir hatırlatma yapmak isterim eti pişirirken ateşin alevlenmesini önlemek için alevin üzerine biraz tuz atmak faydalı olur. )

Kömürde istenen kıvama geldiyse artık ateşle eti buluşturmanın zamanı gelmiştir. Hazırladığınız şişleri ateşe koymadan önce yine bir pideciden alınmış lavaşlar tezgaha yakın bir yerde açılır.

Adana kebap pişirmede dikkat edilmesi gereken bir husus ateşin üzerine konan etin renk değişiminin gözlenerek her iki tarafında hazırlanan ekmek üzerinde yağlanması gereklidir.Bu işlem hem ateşin alevlenmesini önler hemde etin pişmesine faydalı olur.Ancak etin yağlanması sırasında etin fazla ezilmemesi ve şeklinin bozulmaması çok önemlidir,zira çok kuvvetli bastırmak etin ateşde dökülmesine sebebiyet verir.
Ateş üzeride buluna şiş kısa aralıklarla çevrilir ve her tarafının eşit pişmesi gözlenir. Etin 1 veya 2 kezden fazla yağlanmamasına dikkat edilmeli pişen etin ekmeğe çekilmesi işlemine yine dikkatli davranılmalı şişin ucu eti çekmeden bir bezle silinmeli.

Lavaş arasına alınan et yanına hazırlanan soğan salatası ile afiyetle yenilebilir durumdadır.

AFİYET OLSUN!!!!

Hiç yorum yok:

 
Hamaratdiva